środa, 24 kwietnia 2019

KASZA JAGLANA W MEKSYKANSKIM STYLU

Meksykańskie potrawy mają trzy charakterystyczne cechy:
1. są kolorowe
2. zawieraja czerwoną fasolę
3. są mega pikantne

Z tych powodów idealnie pasują do jesieni.

Składniki:

- 1 cebula
- 1-2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona  
Można dodać jedną paprykę jakąkolwiek, ale ładniej i bardziej kolorowo będzie z dwoma.
- puszka czerwonej fasoli
- fasolka szparagowa (niekoniecznie) 
- puszka kukurydzy
- łyżka sosu sojowego, ew. magi
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (około 100g)
- połowa piersi z kurczaka (może być bez!)
- 2 szklanki soku pomidorowego
- sól, pieprz, chilli, oregano, kurkuma do smaku 
- przyprawa meksykańska 3 łyżeczki
- oliwa (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
  1. Odsączamy fasolę i kukurydzę.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie lub teflonie do "zeszklenia".
  3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i dalej podsmażamy na wolnym ogniu aż papryka będzie miękka.
  4. Do papryki i cebuli wlewamy 2 szklanki soku pomidorowego i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Dodajemy do smaku przyprawy: sól,  przyprawę meksykańską, pieprz, chilli, oregano, kurkumę oraz sos sojowy.
  6. W momencie gdy sok zacznie się gotować, wsypujemy kaszę jaglaną i przykrywamy pokrywką. Kasza musi gotować się w soku pomidorowym pod przykryciem ok. 20 minut. W razie potrzeby należy dodać więcej soku pomidorowego.
  7. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na innej patelni. 
  8. Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, kukurydzę i fasolę.
  9. Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby po raz kolejny przyprawiamy do smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz