Danie to ma tyle samo zwolenników co przeciwników.
Gotować, doprowadzając do wrzenia trzy lub cztery razy. Za każdym razem wylewając wodę i płucząc flaki w zimnej wodzie.
W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu i gorzkiego smaku.
- kilka pałek z kurczaka
- marchew
- seler
- por
- cebula
- cukinia (Niekoniecznie. Ja uzywam aby zagęścic wywar)
Marchew i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinie pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę pokroić w piórka.
- przyprawa do flaków
- majeranek
- korzeń imbiru
- korzeń imbiru
- kardamon dla wzmocnienia smaku (danie będzie pikantne)
- szczypta ostrej papryki
- szczyta curry dla wzbogacenia koloru. Curry należy używać ostrożnie, gdyż można "przekolorować" danie.
- sos do pieczeni ciemny, jeśli chcemy zagęścić flaczki.
- sos do pieczeni ciemny, jeśli chcemy zagęścić flaczki.
Sprawione flaki, kurczaka, warzywa i przyprawę do flaków gotować około 2 godzin. Następnie dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut.
Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz