wtorek, 17 stycznia 2017

ROLADA SZPINAKOWA

Tą roladę robiłam na Sylwestra i wszyscy, którzy lubią łososia byli nią zachwyceni. 
Tak sobie myślę, że może to być doskonała przekąska na Walentynki.
Jedno jest pewne ZAWŁADNIECIE SERCEM OSOBY dla której ją przygotujecie.
Potrzebne będzie:
*1 opakowanie mrożonego szpinaku około 250 g
*2 ząbki czosnku
*1 łyżeczka masła
*4 jajka
*3 serki Almette śmietankowe
*4 ząbki czosnku
*Łosoś wędzony w plastrach około 400 g (Jeśli ktoś nie lubi łososia, można go zastąpić szynką parmezańską, lub zwykłą pokrojoną na cieniutkie plastry, tak aby nam się dobrze zwijała)
*sok z cytryny

Szpinak i 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) podsmażyć na patelni na łyżeczce masła.
Doprawić pieprzem i solą. Odsączyć na sitku, ostudzić i zmiksować szpinak na masę. Do szpinaku dodać żółtka.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do szpinaku delikatnie mieszając.
Masę wyłożyć na dużą blachę i piec około 15 minut w 170 st.C
Wyciągnąć, ostudzić.

Masa serowa:
Do serka dodać 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz sok z cytryny. Jeśli ktoś nie lubi czosnku można go zamienić na chrzan. Rolada wychodzi równie smaczna. 
Gotowy placek  i ser.
Plastry łososia. 
Na ciasto rozsmarowujemy ser a na ser kładziemy plastry łososia lub szynki - jak kto woli.
Całość zwijamy ciasno w roladę
i zawijamy w folię spożywczą. 
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej roladę zrobić dzień przed podaniem.
Po wyciągnięciu z lodówki kroimy na plastry. 
Podajemy na grzankach lub osobno.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz