Smak tego ciasta jest rozkoszą dla zmysłów.
Wykwintny smak masy chałwowej doskonale komponuje się z delikatnym czekoladowym biszkoptem.
Jeśli pokosztujecie masy zaraz po przygotowaniu, będzie miała ona lekko gorzkawy posmak chałwy, który zupełnie "zgubi" się już nastepnego dnia.
Ciasto z powodzeniem może stanowić tort urodzinowy, jeśli użyjemy tortownicy do pieczenia biszkoptu.
Na mniejsze okazje doskonale sprawdzi się prostokątna duża blaszka.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3 budynie czekoladowe
- 1 szklanka cukru (ja użyłam 1/3 szklanki stewi)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek stopniowo wsypujemy cukier i po jednym żółtku.
Suche składniki mieszamy ze sobą i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z ubitą pianą.
Pieczemy około 20 minut w temp. 160-180 st C (320-356 st. F)
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie równe części.
Masa:
- 2 budynie śmietankowe (można użyć budyni bez cukru i posłodzić stewią)
- 2,5 -3 szklanki mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 30 deko chałwy waniliowej (300 gram = 0,6 lbs) Ja miałam czekoladowo-waniliową chałwę, dlatego jej kolor jest lekko brązowy.
Budyń ugotować i ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę (najlepiej w makutrze) ale mikser też się sprawdzi. Do utartego masła porcjami dodawać budyń, cały czas ucierając do uzyskania gładkiej masy. Na koniec w dalszym ciagu ucierając dodajemy stopniowo pokruszoną chałwę.
Masą przełożyć krążki. W wersji tortowej połowę masy wyłożyć na jeden krążek. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i na wierzch wyłożyć drugą część masy. Udekorować startymi wiórkami gorzkiej czekolady.
Ciasto wstawiamy, najlepiej na noc do lodówki, aby masa stężała.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz