Składniki:
- przecier lub mus pomidorowy wymieszany z przyprawą do pizzy
- kilka bułek lub bułka bagietka
- pieczarki
- wędlina lub mięso mielone, mięso z obiadu
- ser żółty
Opcjonalnie:
- pomidory
- cebulka
- ogórek kiszony
Wykonanie:
- bułki przekrajamy na pół, wyciągamy nadmiar pieczywa ze środka (można zasuszyć na bułkę tartą) i smarujemy sosem pomidorowym każdą bułkę,
- pieczarki kroimy w plasterki lub kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni, kładziemy na sos,
- na pieczarki dajemy wędlinę, jaką kolwiek (kawałki szynki, kiełbasa, mięso mielone wcześniej podsmażone na patelni, plastry salami) lub też bez wędliny jeśli ktoś nie lubi,
- wierzch każdej zapiekanki posypujemy serem startym na grubych lub drobnych oczkach. Najlepszy będzie mozarella ale każdy żółty ser się sprawdzi.
Zapiekamy aż bułki się zrumienią a ser się roztopi.
Ja najbardziej lubię z pomidorami i cebulą, które kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy doprawiając kilkoma kroplami magi i tym posypuję gotowe zapiekanki.
Można podawać z plastrami ogórka kiszonego lub paseczkami papryki konserwowej.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz