czwartek, 6 października 2016

SALATKA Z TUNCZYKIEM

Nasze rodzime sałatki rybne opierające się na jajkach, białym serze, majonezie, kukurydzy i groszku konserwowym są smaczne, ale ciężko strawne.
Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam sałatkę z tuńczykiem w wersji LIGHT.
Podstawowymi produktami są sałata i tuńczyk z puszki.
Pozostałe składniki to już fantazja i dobór smakowy według własnego widzi mi się.
Ja swoją sałatkę robiłam z tego co akurat w lodówce znalazłam:
- sałata włoska (doskonale nadaje się też lodowa lub pekińska)
- mała puszka tuńczyka
- 1 płaska łyżka majonezu na bazie oliwy z oliwek lub zwykły majonez.
- cebula
- papryka surowa
- ogórek konserwowy (kiszony niezbyt dobrze komponuje się smakowo)
- odrobina startego żółtego sera (królewski light), niekoniecznie

Idealnie pasują też:
- pomidor
- ogórek zielony (jest lepszy niż konserwowy)
- seler naciowy, który bardzo polecam do tej sałatki
- surowe liście szpinaku
- groszek cukrowy
czyli wszystkie te warzywa, które mają mało kalorii. 

Tuńczyka odsączyć z nadmiaru sosu i dokładnie wymieszać z majonezem. 
Sałatę, cebulę, paprykę, ogórek pokroić na tzw. piórka, wymieszać.
Wyłożyć sałatkę na talerz, na to położyć  łyżką stołową (lub ładniejszy efekt będzie gdy użyjemy gałkownicę) masę z tuńczyka.

Sałatkę podawać zaraz po przygotowaniu z chlebem lub grzankami.

Sałatka nie wymaga żadnych dodatkowych ulepszaczy smaku.
Zarówno sól jak i oliwę zastąpi nam masa z tuńczyka.

Danie jest nisko kaloryczne, gdyż jedna łyżka stołowa majonezu to około 50 kcal. Warzywa same w sobie maja mało kalorii.
1 mała puszka tuńczyka to 100 kcal.
Tuńczyk dostarcza nam wielu witamin, takich jak: 
żelazo, wit.D, niacynę, wit.B6 i B12, selen. 
oraz co jest ważne dla dbających o masę mięśniową aż 22% PROTEIN.
Nie zawiera węglowodanów!
Oczywiście sałatkę można urozmaicać na własny sposób, dodają jajko, kukurydzę konserwową. Pamiętać jednak należy o dodatkowych kaloriach.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz