Zanim jednak zasmakowałam tego warzywa, przejrzałam niezliczoną ilość przepisów na zupę-krem, które jednak nie do końca mi odpowiadały. Ugotowałam więc zupę według własnego widzi-misię.
Przepis:
- kawałek dyni
Przepis:
- kawałek dyni
- dwie zielone cukinie
- kawałek korzenia selera
- jeden mały ziemniak
- jeden mały ziemniak
- ćwierć małej cebuli
- kostka rosołowa (taka ilość aby odpowiadała ona ilości płynu)
- główka czosnku (dodaje zupie charakteru)
- imbir (duża łyżka gdyż oprócz walorów smakowych, pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy, posiada działanie rozgrzewające, działa przeciwzapalnie, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych i działa napotnie)
- kurkuma ( mała łyżeczka dla podkolorowania zupki oraz ze względów na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające i tonizujące)
- mleko 2% i woda (pół na pół)
- magi do smaku
pokrojona dynia pokrojona cukinia
gotowa zupa z kawałkami cukini
Dynię obieram z twardej skóry, pozbywam się pestek, kroję w kostkę gotuję w wodzie do miękkości i miksuję na papkę.
Ponieważ wolę aby jakieś kawałki w zupie pływałay, dodaję ziemniaki i seler pokrojone w kostkę. Jak ziemniaki będą miękkie dodaję cukinię pokrojoną w kostkę, czosnek (może być przepuszczony przez praskę lub posiekany), cebulę, kostkę rosołową, imbir, kurkumę i mleko.
Uważam aby nie wykipiało, podgotowuję pozostałe składniki do miękkości i sycąco-rozgrzewająco-odmładzająco-niskokaloryczno-zdrowotną zupkę dyniową mamy gotową.
Oczywiście każdy z Was może sobie zupę urozmaicać według własnego uznania dodając np. mięsko z indyka lub z kury a zamiast mleka śmietanę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz