piątek, 7 października 2016

ZIMNE NOZKI, CZYLI NIEKONIECZNIE GOLONKA WIEPRZOWA W GALARECIE

Nasze mamy i babcie często robiły to danie z golonki wieprzowej. Po pierwsze smaczne, po drugie z naturalną żelatyną a po trzecie z odpowiednią ilością tłuszczu, który w czasach powojennych i komunistycznych był cennym dostawcą energii. Równie smaczna i wartościowa była galareta z kurzych łapek.
Dzisiaj gdy jedzenia mamy pod dostatkiem zaczęliśmy unikać rzeczy tłustych.
Czasem jednak nasze podniebienie domaga się smaków, które znamy z dzieciństwa.
Można sprostać wymaganiom organizmu i przygotować galaretę z nóżek /pałek indyczych.

Potrzebne nam będą:
- 2-3 "pałki" z indyka bez skóry
- 1-2 marchewki
- kawałeczek selera/korzeń
- cebula
- por
- 1,5 litra wody
- mała paczuszka żelatyny
- ziele angielskie
- 1-2 licie laurowe
- kostka rosołowa dla smaku
- 1-2 ząbki czosnku dla wzmocnienia smaku
- pieprz
Dodatkowo jak ktos lubi:
- jajko ugotowane na twardo
- pieczarki konserwowe
- kukurydza konserwowa
- groszek konserwowy
- fasolka szparagowa (nie koniecznie konserwowa, ale ugotowana). Bardzo zdrowy i mniej kaloryczny dodatek od groszku czy też kukurydzy.
Pałki gotujemy tak długo, aż mięso się rozgotuje i zacznie odchodzić od kosci. Podczas gotowania cały czas zbieramy tak zwane "szumowiny" (mięsna pianka powstała podczas gotowania). Dzięki temu galareta będzie bardziej przejrzysta.
Ponieważ danie ma być "odchudzone", to ugotujmy mięso dzień wcześniej. Wyciągamy mięso z wody i po oddzieleniu z od kosci siekamy drobno. 
Wodę wstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia cały nadmiar tłuszczu zetnie się na górze wody i łatwiej jest zdjąć go łyżką.
Ugotować warzywa al dente. Jak marchew i seler będą podgotowane, dodać cebule pokrojona w talarki i por. Do wywaru dodać przyprawy do smaku. Na sam koniec wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. 
Pałki z indyka mają w sobie wystarczającą ilość żelatyny, ja jednak  żeby nie było niespodzianek dosypuję jeszcze sproszkowaną.

Warzywa i mięso nakładać do salaterek, zalać letnią wodą i odstawić na noc do lodówki.

Przybrać plastrami cytryny.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz