sobota, 29 października 2016

CIASTO BANANOWE Z MASA BUDYNIOWA I GALARETKA Z PORZECZEK

Ostatnio zamiast malować, wyszywać, piekę.
Dzisiaj przepis na ciasto bananowe. Bardzo proste ale "złamałam" ten przepis a właściwie urozmaiciłam o mase budyniową. 
Ciasto:
2 duże banany
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 szklanki mąki
1 niecała szklanka cukru
1 łyżeczka sody
Żółtka, cukier i banany miksujemy, dodajemy resztę składników. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z jajek. 
Wyłożyć na prostokątną blache.

Piec 40 minut w 180st.C. Ostudzic, przekroić na dwie części.

Masa budyniowa: 
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1/2 litra mleka
100 gram margaryny
1/3 szklanki cukru

Ugotować budyń i ostudzić. Margaryne z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy stopniowo dodawać po łyżce budyniu wciąż ucierając tak, żeby nie było grudek. (najlepiej w makutrze).

Jeśli ktoś nie ma makutry:
Ugotować budyń z cukrem i jak będzie lekko ciepły wmieszać w niego drewnianą łyżką margarynę, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.

1 mały słoiczek dżemu pożeczkowego.

Na spodnią część ciasta nałożyć dżem pożeczkowy (zmieszany z odrobiną żelatyny, na zimno), na to masę budyniową. Przykryć drugączęścią ciasta. Zostawić w chłodnym miejscu do rana zakładając, że robimy ciasto wieczorem.

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Bananowy smak ciasta delikatnie będzie się mieszał z kwaskowatym dżemem i delikatną śmietankową masą budyniową. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz